Oktatás és képzés

Screenshot 2023-03-28 at 21.15.33

A VI-TRAIN (“Virtual Training for Traditional Crafts” - “Hagyományos kézműves szakmák virtuális képzése”) egy Erasmus+ projekt (projektszám: 2020-1-AT01-KA226-VET-092635) 2021 júniusában indult az Európai Unió társfinanszírozásával. Meghatározó célja a kihalófélben levő hagyományos kézművesmesterségek innovatív digitális képzése, amely különösen a történeti épületek karbantartására és felújítására irányul. A COVID-19 miatt 2023 szeptemberéig meghosszabbított kétéves projekt céljai: a távoktatás megfelelő eszközeinek meghatározása a szakiparosok (kézműves munka) képzéséhez; a képzésben való online együttműködés megfelelő eszközeinek meghatározása, figyelembe véve a hasznosíthatóságot, a GDPR-t és az adatbiztonságot; a digitális megoldások alkalmazási kritériumainak meghatározása; virtuális/3D-kézműves képzési rendszer kifejlesztése és tesztelése szenzorok és VR/AR alkalmazásával; virtuális/3D-épületkárfelismerő képzési rendszer kifejlesztése és tesztelése; a virtuális képzések korlátjainak áthidalására vonatkozó lehetőségek vizsgálata és tesztelése, pl. mozgásbetegség; a kiválasztott eszközöknek a hagyományos kézművesek képzésében való alkalmazására szolgáló oktató-képző rendszer kidolgozása.

A magyar partner az MRA, további együttműködő partnerek: Burghauptmannschaft Österreich (Ausztria), IMC Fachhochschule Krems GmbH (Ausztria), Národný Trust n.o. (Szlovákia), ECQA GmbH (Ausztria), UBW Unternehmensberatung Wagenhofer GmbH (Ausztria), Asociación Española de Gestores de Patrimonio Cultural (Spanyolország), Secretaria Geral da Presidencia da República (Portugália) és Universidad del Pais Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea (Spanyolország).

A projektben résztvevő szakemberek: Graham Bell (projektvezető), Fogarasi Barbara, Katona Júlia, Vámos-Hegyi Attila

A VI-TRAIN projekt rövid leírása:

A kulturális örökség egyre inkább az Európai Unió fókuszába kerül, mint a foglalkoztatás, a gazdaság és a fejlődés motorja. Az európai kulturális örökség fennmaradásának és használhatóságának biztosítása érdekében elkerülhetetlen, hogy lépést tartsunk a társadalmi igényekkel, például az új technológiák és digitalizáció alkalmazásával. A Covid-19 válság még sürgetőbbé tette ezt az elvárást, mivel a képzési szervezetek többféle korlátozást és új szabályokat kénytelenek bevezetni, amelyek megnehezítik a hagyományos oktatási és képzési tevékenységeket. Ez különösen a gyakorlati képzéseket érinti, ahol az oktatóknak fizikailag közel kell kerülniük a tanulókhoz, hogy gyakorlati készségeket tanítsanak.

A VI-TRAIN konzorcium a kihalófélben levő hagyományos mesterségek továbbadására, valamint az épületkárok kezelésére vonatkozó innovatív képzések kidolgozását célozza meg, fellendítve az épített örökséggel kapcsolatos képzések digitalizálását. Nagy hangsúlyt kapnak azok a mesterségek, amelyeket már szinte sehol sem képeznek. Ezen mesterségek továbbadásához tapasztalt szakiparosok útmutatására van szükség. Az ilyen típusú képzések hatékonyságát különböző digitalizálási technikákkal támogatnánk meg.

A VI-TRAIN projekt várható célkitűzései a következők:
- a távoktatás megfelelő eszközeinek meghatározása szakiparosok (kézművesek) képzéséhez;
- a képzésben való online együttműködés megfelelő eszközeinek azonosítása a funkcionalitás, a GDPR és az adatbiztonság tekintetében;
- a széleskörben elfogadott digitális megoldások sikerkritériumainak meghatározása;
- virtuális/3D-kézműves képzési rendszer kifejlesztése és tesztelése szenzorok és VR/AR felhasználásával;
- virtuális/3D-épületkár azonosítási képzési rendszer kifejlesztése és tesztelése;
- a korlátozások, pl. a mozgásbetegség leküzdésére szolgáló lehetőségek vizsgálata és tesztelése;
- a kiválasztott eszközöknek a hagyományos kézművesképzésében való alkalmazására szolgáló oktató-képző rendszer kifejlesztése.

A VI-TRAIN projekt keretében kifejlesztett tanfolyamok résztvevői a készségek és kompetenciák tanúsítására szakosodott, nemzetközi szinten működő ECQA által biztosított tanúsítási eljáráson keresztül európai tanúsítványt szerezhetnek. A VI-TRAIN gazdagítja az Európai Örökség Akadémia (EHA) kínálatát, amely a projekt befejezése után a VI-TRAIN képzések lebonyolításáért lesz felelős. Az EHA székhelye a Charterhouse Mauerbachban található Európai Műemlékvédelmi Kompetencia- és Közösségi Központ, amelyet az INCREAS elnevezésű, a kulturális és kreatív iparágak, finanszírozása, tanulása, innovációja és szabadalmaztatása (FLIP for CCI-2) kísérleti projekt keretében hoztak létre.

Erasmus+ 2014-2020; projekt száma 2020-1-AT01-KA226-VET-092635 (2021-2023).

EU logo ErasmusAz Európai Bizottság e projekthez nyújtott támogatása nem jelenti a projekt tartalmának jóváhagyását, amely kizárólag a szerzők véleményét tükrözi. A Bizottság nem tehető felelőssé a benne foglalt információk bármilyen felhasználásáért.